Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-05@02:52:51 GMT

فارس، خاستگاه گل نرگس

تاریخ انتشار: ۲۸ دی ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۴۱۸۲۸۴

فارس، خاستگاه گل نرگس

خبرگزاري آريا - شيراز - ايرنا - شهر فرهنگي و تاريخي شيراز اين روزها سرشار از شميم خوشبوي نرگس است، نام نرگس با نام شيراز گره خورده و از اواسط پاييز تا اواخر زمستان در بيشتر ميادين و چهارراه هاي شهر دستفروشان اين گل را به شما عرضه مي کنند.

هر چند کلان شهر شيراز از نظر طبيعي و اقليمي کمتر جايي براي پرورش نرگس دارد و به جز محدود باغهاي قصر دشت و ارتفاعات مشرف به اين شهر در جايي ديگر از شيراز نرگس نمي رويد اما، علاقه مندي شهروندان شيراز و استقبال مردم از اين گل خوشبوي موجب شده تا نام شيراز با نام گل نرگس گره بخورد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


براي کساني که در فصول زمستان و پاييز به شيراز مي آيند شايد موجب شگفتي باشد که سر هر چهار راهي کودکي با يک بغل گل نرگس جلو خودرو را بگيرد و دسته هاي نرگس تعارف و عرضه کند.
**مهرباني رهگذران با کودکان کار و خريد نرگس
پخش فيلم خوراندن گل نرگس به دو کودک کار در استان کرمان در فضاي مجازي طي روزهاي گذشته موجب شد تا نگاه بسياري از مردم به گل نرگس تغيير کند و لطافت و زيبايي گلهاي نرگس با خشونت و درشتي در هم آميزد، اما از زاويه اي ديگر همين فيلم باعث شد که بر لطافت رفتار مردم با دستفروشان نرگس افزوده شود.
با برخي از کودکان کار و دستفروشان در معابر شيراز که به گفت و گو نشستيم آنها اذعان داشتند که در روزهاي گذشته مردم با آنها به مهر و عطوفت بيشتر برخورد کرده اند و فروششان بيشتر شده است.
فصل نرگس که مي شود عرضه کنندگان اين گل زيباي زمستاني گل هاي نرگس را به بهاي هر دسته، سه تا پنج هزار تومان و بسته هاي بزرگتر را 10 تا 15 هزار تومان به مشتريان مي دهند، برخي از عرضه کنندگان گل نرگس در چهارراه ها و معابر شيراز روزانه حدود 200 تا 300 هزار تومان عايدي از فروش نرگس دارند.
**تنوع نرگس در اقليم فارس
فارس را بسياري ايران کوچک گفته اند، در ميان سرماي جانسوز پاييز و زمستان و درگير و دار برف بوران ساير مناطق کشور ، مزارع گل نرگس در شهرستان هاي جنوب و جنوب غرب فارس هر انساني را مست مي کند ، هر رهگذري در برابر عظمت آفرينش پروردگار در گلزارهاي نرگس در اين مناطق سر به کرنش مي گذارد.
نرگس زارهاي فارس، در جنوب و شرق اين استان، از روزهاي انتهايي پاييز، به گل مي نشينند، گل هايي زيبا، معطر و بهشتي که هر بيننده را مسحور و مدهوش، وادار به ستايش خداوندگار زمين و آسمان مي کند.
نرگس زارهايي که در شهرستان هاي کازرون، ممسني ، فراشبند ، لامرد و مهر، در غرب و جنوب استان و همچنين مناطقي از داراب، جهرم و خفر در مرکز و جنوب شرق فارس گسترده است، ساير نقاط گرمسير و نيمه گرمسيري از استان پهناور فارس نيز اين روزها نرگس به گل نشسته و اين مناطق تا بهمن ماه و اواخر اسفند، ميعادگاه دوستداران نرگس است.
**پيشينه نرگس در ادب پارسي
گل نرگس از گذشته دور تا امروز براي فارسي ها و شيرازي ها، نمادي از زيبايي، عطر و خوش بويي، دوستي و محبت و زينتي براي خانه بوده است ، نرگس در فرهنگ مذهبي و عمومي ما به چشم انتظاري براي ظهور وجود حضرت مهدي (عج) تعبير شده و با آوردن نام نرگس نام اين امام معصوم به ذهن متبادر مي شود، اين گل از ميان نرگس زارها تا خانه ها و حتي اشعار شاعران بزرگي همچون حافظ شيرازي، دامن گسترانيده و ماندگار شده است.
اشعار پر طرواتي مانند ` غلام نرگس مستم که بامداد پگاه- قدح بدست گرفته ز خواب برخيزد ` در شعر شاعران پارسي بسيار است ، شاعراني که از نرگس به چشم تعبير کرده اند و هر جا خواسته اند غمزه و عشوه و سحر چشم و زيبايي آن را تصوير کنند از نرگس نام برده اند.
**فارس رتبه اول توليد نرگس در کشور
بر اساس آمارهاي موجود، استان فارس مقام نخست در فراواني و توليد گل نرگس را در کشور دارد ، به گفته محمد مهدي قاسمي رئيس سازمان جهاد کشاورزي استان فارس ،اين استان به لحاظ سطح زيرکشت گل نرگس، در کشور رتبه اول را دارد.
قاسمي با تاکيد بر لزوم تقويت اقتصاد و اشتغال زايي از محل ظرفيت ها و فرصت هاي توليد محصولات کشاورزي و گل در استان فارس ابرز داشت: کشور ايران رتبه سوم جهان بعد از کشورهاي انگليس و هلند در توليد گل نرگس دارد ، سطح زير کشت گل نرگس در جهان 6 هزار و 700 هکتار و در ايران اين سطح 970 هکتار است، استان فارس با 500 هکتار سطح زير کشت گل نرگس بيشترين سطح زير کشت را در کشور دارد و بخش خفر جهرم با 300 هکتار گل نرگس رتبه اول سطح زير کشت را در استان دارد.
** افق توسعه نرگس زارهاي فارس
رئيس سازمان جهاد کشاورزي استان فارس پيش بيني کرده در افق 1400 سطح زير کشت گل نرگس دراين استان را به بيش از 1400 هکتار افزايش دهيم و نويد داده که بسته هاي تحقيقاتي و ترويجي مختلفي براي گل نرگس براي کشت‌ وکار و فرآوري تهيه شده عملياتي و اجرايي شود.
قاسمي با اشاره به اين ‌که در جهان غير از گل شاخه بريده نرگس، فرآوري اين گل در قالب روغن و اسانس مورد توجه قرار دارد، گفت: در استان فارس فرآورده ديگري از گل نرگس عرضه نمي شود، سازمان جهاد کشاورزي و بخش صنايع تبديلي اين سازمان اين آمادگي دارد که تسهيلات ارزان قيمت در اختيار سرمايه‌گذاراني که متقاضي سرمايه‌گذاري اين حوزه هستند قرار دهد تا بتوان ارزش افزوده بيشتري از اين نعمت الهي داشته باشيم.
**برداشت 300 ميليون شاخه گل از نرگس زارهاي فارس
مدير باغباني سازمان جهاد کشاورزي فارس نويد برداشت 300 ميليون شاخه گل نرگس از نرگس­‌زارهاي استان فارس در سال جاري داد و اظهار داشت: 500 هکتار از اراضي استان فارس زير کشت گل نرگس رفته و اين استان در اين زمينه رتبه نخست را در کشور دارد به صورتي که نام فارس به همراه نرگس­‌زارهاي خفر و کازرون پيوندي هميشگي يافته است.
مجيدرضا پاکاري، مدير باغباني سازمان جهاد کشاورزي فارس با بيان اينکه با بيان اينکه فارس در ميزان توليد اين گل در کشور در جايگاه سوم است افزود: گل نرگس در استان­‌هاي فارس، گلستان، مازندران، لرستان، سمنان، البرز، ايلام، خوزستان، کرمان، تهران و بخش‌­هايي از همدان و مرکزي کشت مي­‌شود که در اين ميان نام منطقه خفر جهرم و بالاده کازرون در همه استان ها برجسته است.
پاکاري از شهرستان‌­هاي جهرم با 300 هکتار و کازرون با 170 هکتار و پس از آن­ها رستم، فراشبند و مهر به عنوان شهرستان هاي نرگس دار نام برد و گفت: منطقه خفر بيشترين ميزان توليد نرگس را دارد و خفر با اين شاخصه شناخته مي‌­شود.
*** نقش نرگس در اقليم و اقتصاد
نرگس در استان فارس به شکل ديم و آبي کشت مي­‌شود. بيشتر نرگس‌­زارهاي شهرستان کازرون ديم است. مدير باغباني سازمان جهاد کشاورزي فارس با بيان اينکه هم‌­اکنون برداشت گل در نرگس زارهاي کازرون ، خفر و ساير مناطق آغاز شده است، گفت: قيمت گل در مرحله اول برداشت به 140 هزار تومان در هر کيلوگرم مي‌­رسد اما به طور کلي قيمت گل نرگس هر کيلوگرم حدود 60 هزار تومان است.
استان فارس داراي انواع نرگس شيپوري، بوقي، شيراز، پُر پَر، هزار پَر و شهلا ، نرگس مسکين، نروک يا پنجه گربه‌اي است و بيشترين تنوع اين گل را مي توان در نرگس زارهاي فارس مشاهده کرد.
**خواص دارويي گل نرگس
منابع رسمي طب سنتي و پزشکي به صراحت مطالبي در باره شفا بخش بودن گل نرگس بيان نکرده اند ، اما پيشينيان و افرادي که به صورت سنتي از طب عطاري بهره مي گيرند معتقدند که گل نرگس نه تنها زيبايي و عطر بلکه خواص جادويي دارويي دارد، خواصي که سردرد را از بين مي برد، افسردگي را مي کاهد، زکام را از بين مي برد و به واسطه عطري که در فضا مي پراکند، همه جاي خانه را در مقابل عفونت هاي تنفسي، گندزدايي مي کند.
برخي منابع نيز گفته اند اين گل زيباي زرد و سفيدرنگ که در وصف زيبايي اش هرچه بگوييم کم گفته ايم، اگر به مقدار زياد خورده شود، سمي ترين گياهان جهان است.پياز و برگ هاي نرگس ، آلکالوئيد هاي سمي دارند، تهوع، دل پيچه و اسهال از عوارض خوردن پياز نرگس است ، موادي که از ساقه هاي نرگس ترشح مي شود نيز مضر است.
به طور معمول بسياري از گل ها ممکن است با هم نسازند، نرگس هم از آن جور گل هاست که در يک گلدان نمي تواند با هر گل پيازي ديگري سازگار باشد.
به هر حال اگر گذرتان به شيراز افتاد و از کنار گل فروشان و عرضه کنندگان گل نرگس در چهارراه هاي اين شهر عبور کرديد، با خريد شاخه گلي قلبي را شاد کنيد و دستي را گرما بخشيد ، نرگس آمده است که زندگي شما به مهر بياميزد و آن را خوشبو و خوشرنگ کند.
6113 /1876/ 2027
انتهاي پيام /*

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۴۱۸۲۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۴ منطقه فارس میزبان دانش آموزان قرآنی

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، مدیر کل آموزش و پرورش فارس گفت: امسال بعد از وقفه‌ای ده ساله، این رقابت‌ها در چهارده شهرستان و منطقه استان آغاز شده است.
فرشید قاسمی افزود: این مسابقات در شهرستان‌ها و مناطق اقلید، سرچهان، ارسنجان، خرامه، سروستان، لارستان، داراب، فیروزآباد، اشکنان، ممسنی، بالاده، شیراز، سپیدان و قیروکارزین برگزار و یا در درحال برگزاری است.
قاسمی گفت: این مسابقات در دوازده رشته شامل: حفظ، قرائت تحقیق، قرائت ترتیل، تفسیر، نهج‌البلاغه، صحیفه سجادیه، احکام، گفتمان مهدوی، انشای نماز، مداحی، دعا خوانی و اذان برگزار می‌شود.
مدیرکل آموزش و پرورش فارس گفت: مسابقات شیراز با حضور بیش از هزار و دویست دانش آموز دختر و پسر متوسطه اول و دوم نواحی چهارگانه شیراز و به میزبانی آموزش و پرورش ناحیه یک شیراز به صورت جداگانه برگزار می‌شود.
وی بیان کرد: به دلیل پهناور بودن استان، بین مرحله شهرستان و مرحله استانی مسابقات قران، یک مرحله به نام مرحله چهارده گانه ایجاد شده است تا دانش اموزان مستعد بیشتری در زمینه قرانی شناسایی شوند.
مدیرکل آموزش و پرورش فارس بیان کرد: در این مرحله دانش اموزان مناطق همجوار با هم به رقابت می‌پردازند و در نهایت برترین آنها به مرحله استانی راه پیدا خواهند کرد.

دیگر خبرها

  • پیشرفت ۶۷ درصدی احداث بزرگترین پل در شیراز
  • فیروزآباد با ۱۰۴ میلی متر پیشتاز بارندگی اخیر فارس
  • آیین گرامیداشت مقام پیشوای ششم شیعیان در شیراز برگزار شد
  • تعویض قرآن دروازه ورودی شیراز
  • تقویت زیرساخت‌های گردشگری شیراز
  • مسئولان قانون را در اولویت امور خود قرار دهند
  • اردوی جهادی دندان پزشکان کشور در شیراز
  • ۱۴ منطقه فارس میزبان دانش آموزان قرآنی
  • مساله اتباع بیگانه، امنیت، کم آبی و بیکاری چالش‌های اصلی فارس است
  • پرواز نخستین کاروان زائران حج عمره